Διαταραχές του έμμηνου κύκλου

03/15/2018

Από: Χατζηαποστόλου Κωνσταντίνα, Μαία

Όπως έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, το αίμα της περιόδου προέρχεται από την απόπτωση του ενδομητρίου, αφού αποβάλλονται κύτταρα αίματος και το ωάριο το οποίο δεν γονιμοποιήθηκε. Ωστόσο, κάποιο ποσοστό γυναικών παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα και διαταραχές κατά την έμμηνο ρύση τους. Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά...


  • Μηνορραγία:

Είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα, μεταξύ των γυναικών ηλικίας από 16 έως 45 ετών. Μία συνήθης εμμηνορρυσία διαρκεί 3-7 ημέρες με μία μέση απώλεια αίματος μικρότερη των 35 ml. Η μηνορραγία λοιπόν, ορίζεται γενικά ως μια απώλεια αίματος μεγαλύτερη από 80 ml, καθώς οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν συνήθως και χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη. Εκτός από την απώλεια μεγάλης ποσότητας αίματος, η μηνορραγία χαρακτηρίζεται και από την παρατεταμένη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (>7 μέρες).

Από πού μπορεί να προέρχεται η μηνορραγία;

i. Ινομυώματα

ii. Αδενομύωση

iii. Ενδομητρικά σπειράματα (σπιράλ)

iv. Φλεγμονώδης νόσο της πυέλου - Ενδομητρίτιδα

v. Πολύποδες τραχήλου ή μήτρας

vi. Όγκοι

vii. Τραύματα

viii. Ενδοκρινικές διαταραχές

ix. Καταστάσεις κύησης (αποβολή, τροφοβλαστική νόσος, έκτοπη κύηση, αιμορραγία λοχείας)


  • Μηνομητρορραγία:

Σε αυτήν τη διαταραχή πάλι υπάρχει παρατεταμένη διάρκεια και μεγάλη ποσότητα αιμορραγίας, όμως σε διαστήματα ανάμεσα των εμμηνορρυσιών. (Τα αίτια είναι ίδια με της μηνορραγίας).


  • Πολυμηνόρροια - Συχνομηνόρροια:

Η αιμορραγία συνήθως είναι φυσιολογική, απλά ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας είναι <21 ημερών.


  • Ολιγομηνόρροια - Αραιομηνόρροια:

Η αιμορραγία συνήθως είναι φυσιολογική, απλά ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας είναι >35 ημερών.


  • Υπερμηνόρροια:

Όταν στην εμμηνορρυσία υπάρχει μεγάλη απώλεια αίματος.


  • Υπομηνόρροια:

Όταν στην εμμηνορρυσία υπάρχει πολύ μικρή απώλεια αίματος.


  • Αμηνόρροια:

Αμηνόρροια ορίζεται η απώλεια εμμηνορρυσίας. Υπάρχουν, φυσικά, καταστάσεις στις οποίες που η αμηνόρροια είναι φυσιολογική, όπως σε καταστάσεις κύησης, γαλουχίας, προεφηβική περίοδος. Ταξινομείται σε πρωτοπαθής και δευτεροπαθής αμηνόρροια.

i. Η πρωτοπαθής αμηνόρροια αφορά γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα περίοδο, καθώς και δεν έχουν εμφανίσει τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου έως την ηλικία των 14 ετών ή που δεν έχουν εμφανίσει περίοδο έως τα 16 χρόνια (ανεξάρτητα από τα δευτερογενή χαρακτηριστικά) ή που δεν εμφάνισαν εμμηναρχή 2 χρόνια μετά την εκδήλωση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου.

ii. Δευτεροπαθής αμηνόρροια ορίζεται η διακοπή της εμμηνορρυσίας για διάστημα άνω των 6 μηνών σε μία φυσιολογική γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας (όχι κύηση).


  • Δυσμηνόρροια:

Ως δυσμηνόρροια ορίζεται η επώδυνη εμμηνορρυσία. Αποτελεί ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, αφού τουλάχιστον 50% των γυναικών κατά την εμμηναρχή παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσμηνόρροια. Στο 10% τουλάχιστον των γυναικών η βαρύτητα της δυσμηνόρροιας είναι τέτοια, ώστε να διαταράσσεται η καθημερινότητα τους. Η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

i. Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια, πρόκειται για την παρουσία επώδυνων εμμηνορρυσιών, χωρίς όμως να υπάρχει υποκειμενική παθολογία που να ευθύνεται για το άλγος. Ορισμένοι παράγοντες που ίσως επηρεάζουν είναι οι ενδοκρινικοί και ψυχολογικοί παράγοντες, καθώς και η ανώμαλη δραστηριότητα της μήτρας.

ii. Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια παρουσιάζεται λόγω κάποιας ταυτοποιήσιμης παθολογικής αιτίας. Είναι συχνότερη σε μεγαλύτερες γυναίκες και συνήθως το άλγος είναι πιο έντονο πριν την εμμηνορρυσία. Μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, αδενομύωση, φλεγμονώδης νόσος πυέλου, ενδομήτριες συμφύσεις (σύνδρομο Asherman), στένωση τραχήλου.


  • Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (Π.Ε.Σ.):

Ορίζεται ως η κυκλική παρουσία σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, τα οποία επιδεινώνονται καθώς πλησιάζει η εμμηνορρυσία και βελτιώνονται με την εμφάνιση της. Σχεδόν όλες οι γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα κατά την προεμμηνορρυσιακή φάση, αλλά το 5% των γυναικών παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα που επηρεάζουν την λειτουργικότητα τους. Οι ορμονικές αλλαγές φαίνεται να είναι υπεύθυνες, καθώς το άγχος, η έλλειψη άσκησης και μερικές ανεπάρκειες βιταμινών μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα.

Συμπτώματα:

i. Τυμπανισμός - Πρήξιμο

ii. Αύξηση όρεξης για κατανάλωση τροφών

iii. Μασταλγία

iv. Κοιλιακές κράμπες

v. Πόνος χαμηλά στην πλάτη

vi. Κακουχία - Αδιαθεσία

vii. Πονοκέφαλος

viii. Ακμή

ix. Κατάθλιψη

x. Ευερεθιστότητα


  • Σύνδρομο επώδυνης ωορρηξίας (Σ.Ε.Ω.):

Αν έχετε επώδυνες καταστάσεις μεταξύ των περιόδων σας, μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας μια φυσιολογική κατάσταση που λέγεται ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο στη σάλπιγγα με τη βοήθεια ενός υγρού και του αίματος, τα οποία μπορούν να ερεθίσουν τον εσωτερικό χιτώνα της κοιλιακής χώρας. Ο πόνος μπορεί να αλλάζει πλευρές από μήνα σε μήνα, ανάλογα από ποια πλευρά θα γίνει η ωορρηξία. Συνήθως, ο πόνος περιορίζεται μέσα σε μερικές ώρες.


Πιθανά αίτια διαταραχής του εμμηνορρυσιακού κύκλου

Αρχικά, σε περίπτωση καθυστέρησης της περιόδου θα πρέπει πρώτα να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης. Αφού επιβεβαιώσετε λοιπόν, το γεγονός ότι δεν είστε έγκυος, άλλα πιθανά αίτια της ανωμαλίας της περιόδου σας μπορεί να είναι:

i. Σημαντική απώλεια βάρους

ii. Εντατική άσκηση (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όσων γυναικών ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό)

iii. Έντονη συναισθηματική φόρτιση ή άγχος

iv. Ταξίδια

v. Αντισυλληπτικά

vi. Νευρογενής ανορεξία ή βουλιμία

vii. Προεμμηνοπαυσιακή περίοδος

viii. Τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηναρχή, η εμφάνιση ακανόνιστων εμμηνορρυσιακών κύκλων θεωρείται φυσιολογική

ix. Λήψη φαρμάκων, όπως τα στεροειδή, τα χάπια αδυνατίσματος, τα ηρεμιστικά κ.α.

x. Ανωμαλίες λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα ή Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

xi. Θηλασμός


Εάν θεωρείτε πως ίσως έχετε κάποια από τις παραπάνω διαταραχές, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και να του πείτε τα συμπτώματα, ώστε να τα αντιμετωπίσετε εάν χρειαστεί.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: