Τα οφέλη της καθυστερημένης απολίνωσης του λώρου

01/27/2018

Από: Χατζηαποστόλου Κωνσταντίνα, Μαία

Η συνήθεια της απολίνωσης του λώρου εισήχθη τον 17ο αιώνα. Η εισαγωγή της συνέπεσε με την πρακτική του τοκετού στο κρεβάτι, που είχε ως αποτέλεσμα τα κλινοσκεπάσματα να διαποτίζονται με αίμα. Η πρακτική της απολίνωσης του λώρου διαδόθηκε ευρέως προκειμένου να περιορισθεί αυτό το γεγονός.

Επί του παρόντος, ο χρόνος της απολίνωσης του λώρου αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων, καθώς ανακύπτουν στοιχεία ότι η καθυστερημένη απολίνωση (30 δευτερόλεπτα έως 5 λεπτά μετά τον τοκετό) έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και στην ευεξία του νεογνού. Παρόλα αυτά όμως, επί το πλείστον η απολίνωση του λώρου πραγματοποιείται αμέσως μετά τον τοκετό, στις περισσότερες κλινικές. Κανονικά, ο λώρος πρέπει να αποκόπτεται τουλάχιστον μέχρι να σταματήσει να σφύζει, αυτό συμβαίνει εντός 2 λεπτών.

Για να επιτευχθεί η βέλτιστη πλακουντιακή μετάγγιση, προτείνεται να τοποθετείται το νεογνό πάνω στην κοιλιά της μητέρας του ή να τοποθετείται 40 cm κάτω από τον πλακούντα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Παρακάτω, αναγράφονται τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει η καθυστερημένη απολίνωση του λώρου στα τελειόμηνα, χαμηλού βάρους και πρόωρα νεογνά.


Στα τελειόμηνα νεογνά:

  • Αυξάνεται η μετάγγιση από τον πλακούντα στο νεογνό κατά 20%, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε 20-30 ml/Kg αίματος και 20-40 mg/Kg σιδήρου. Επομένως, μειώνονται οι πιθανότητες για υποογκαιμία (δηλ. θα αυξηθεί ο όγκος του αίματος) και κατ' επέκταση μπορεί ελαττωθεί και ο κίνδυνος για αναπνευστική δυσχέρεια.
  • Αυξάνεται η οξυγόνωση του αίματος, ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη.
  • Μειώνεται η επίπτωση της αναιμίας στους πρώτους 2 μήνες μετά τη γέννηση και έπειτα, γεγονός που θεωρείται ότι ενισχύει την αντίσταση του βρέφους στις λοιμώξεις και βοηθά την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος κατά τη βρεφική ηλικία.


Στα χαμηλού βάρους νεογνά:

  • Αυξάνονται τα πρώιμα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου.
  • Παρατηρήθηκε πως μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των μεταγγίσεων αίματος, ακόμα κι αν η καθυστερημένη απολίνωση είναι της τάξης των 30 δευτερολέπτων.


Στα πρόωρα νεογνά:

  • Μειώνεται η ανάγκη για μετάγγιση και αερισμό.
  • Αυξάνεται ο όγκος του αίματος (20-60% αύξηση στα ερυθρά αιμοσφαίρια), καθώς αυξάνονται και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης.
  • Μειώνεται η επίπτωση της υπότασης, της αναιμίας και της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας.
  • Βελτιώνεται η εγκεφαλική οξυγόνωση.


* Η καθυστερημένη απολίνωση του λώρου δεν επηρεάζει την υγεία της μητέρας (όταν στον τοκετό ήταν όλα φυσιολογικά).

* Ωστόσο, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος για υπερμετάγγιση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που προδιαθέτει το νεογνό σε ίκτερο, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται στη γυναίκα ωκυτόκια φάρμακα. Παρόλα αυτά, μπορεί το βρέφος να είναι ασυμπτωματικό και να μην χρειαστεί κάποια θεραπεία ή να υποχωρήσει ο ίκτερος μετά από 24-48 ώρες.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

© 2018 Pregnant Woman. All rights reserved.
Powered by Webnode
Create your website for free! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Get started